Vluchteling in Delfzijl

postervluchtelingindelfzijl

4 maart t/m 30 april 2017

“Vluchteling in Delfzijl”

De tentoonstelling “Vluchteling in Delfzijl” is een samenwerking tussen de Stichting Molen Adam Delfzijl en het kunstproject “Van Djinns tot Witte Wieven” dat opgezet is door beeldend kunstenaar Eveline van Duyl en filmmaker Itamar Kool. Eveline en Itamar verzamelen en verbeelden in dit project de verhalen die vluchtelingen mee hebben genomen naar Nederland vanuit hun eigen regio. Het doel hiervan is om de integratie van vluchtelingen in de Nederlands samenleving te versoepelen. Streekverhalen zijn een globaal fenomeen en kennen vaak veel overeenkomsten. Het zien van deze overeenkomsten verandert een vluchteling in een medemens. De activiteiten binnen het project zijn inmiddels uitgebreider geworden en hebben als doel om de innerlijke en uiterlijke wereld van de vluchteling te belichten.

Door middel van video’s, foto’s, animaties, tekeningen en installaties, waarvan sommigen in samenwerking met vluchtelingen zijn gemaakt wordt er dieper ingegaan op het thema vluchten en vluchtelingen. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van een wereldkaart waarop de verschillende routes te zien zijn waarmee vluchtelingen ons land binnen komen. Dit laat onder andere zien dat migratie een fenomeen is dat al eeuwen oud is.

Het IVAK Wereldorkest zal de opening op 4 maart muzikaal gaan begeleiden. Dit orkest is opgericht in 2004 en bestaat uit ruim 20 muzikanten. Zij spelen folkmuziek uit landen, continenten en regio’s zoals Rusland, de Balkan en Zuid- en Midden-Amerika. Ook spelen zij de zogeheten klezmer-muziek, een oorspronkelijk Joodse muziekstijl met stijlinvloeden uit de Balkan, de Oriënt en de zigeunermuziek. Het orkest wordt sinds 2007 geleid door Hermien Aartsen. U ziet hieronder het Wereldorkest in actie tijdens de recente nieuwjaarsvisite van de gemeente Delfzijl.

De initiatiefnemers van dit project hopen echter meer te kunnen aanbieden dan wat er in molen Adam te zien zal zijn. Om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen hierbij, raden we aan om onze social media in de gaten te houden: via Facebook en Twitter.

“Het grote Integratie Diner”

Op zondag 2 april organiseren Stichting Expositie Molen Adam, Cultuurhuis HOP en Van Djinns tot Witte Wieven gezamenlijk een diner in het cultuurhuis waar de nieuwkomers en de oude garde van Delfzijl elkaar kunnen ontmoeten. Het is de bedoeling dat deelnemers daarbij zelf een gerecht meenemen waaraan ze bijvoorbeeld fijne herinneringen hebben. Het diner is bedoeld als een culinaire en verhalende uitwisseling. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en het is daarom van belang om zich te aanmelden via info@vandjinnsenwittewieven.nl. Voor het diner om 18.00 uur is er de mogelijkheid om de expositie in Molen Adam te bekijken.

Het diner was een groot succes. U kunt hieronder een filmpje bekijken.

 

“Eindfestival”

Op 22 april heeft het eindfestival plaats gevonden. Hierbij waren verschillende optredens te bewonderen van buikdansgroep Vasara en van de folk groep Koperdraad. Het festival werd goed bezocht en er is erg van de verschillende activiteiten genoten.

adminVluchteling in Delfzijl