Rust, Ruimte en Verstilling

9 juli t/m 3 september 2017

Rust, Ruimte en Verstilling

Vanaf 9 juli tot en met 3 september kunt u in de Molen Adam het werk van kunstenaars Joop Klompien en Zwanny Rijskamp bezichtigen. Klompien en Rijskamp kennen in hun respectievelijke werken gezamenlijke thema’s, waaronder een zachte verstilling die vanuit de geportretteerde objecten en landschappen voortkomt. Vanuit deze thema’s komt de naam van de huidige expositie voort. We introduceren beide kunstenaars hier vast kort, voor degenen die nog niet bekend zijn met hun werk.

Joop Klompien

Joop Klompien is in 1939 geboren te Ten Post. Hij heeft van 1963 tot en met 1968 de dagopleiding tot grafisch ontwerper gevolgd op de Kunstacademie Minerva te Groningen. Daarna heeft Joop als ontwerper gewerkt bij de uitgeverij Wolters-Noordhoff, als leraar tekenen voor de MAVO te Marum en als leraar reclame ontwerpen voor de School voor Detailhandel te Groningen. Verder heeft Joop zijn gehele leven getekend en geschilderd, waarbij de natuur als belangrijkste inspiratiebron gefungeerd heeft. Hij is een aantal jaren lid geweest van de kunstenaarsvereniging De Ploeg en schrijft tegenwoordig af en toe gedichten en korte verhalen in het Gronings voor het digitale tijdschrift Kreuzekeuze. Een verder voorbeeld van de gedichten kan hier gevonden worden.

 

Zwanny Rijskamp

Zwanny Rijskamp, geboren te Stedum, tekent al sinds ze een kind is en is altijd geboeid geweest door mooie platen. Ook primitieve kunst is altijd een favoriet gebleken, nadat zij tijdens haar reizen hiermee in contact kwam. Aan het einde van de jaren ’70 nam zij teken- en schilderlessen bij Francois L. van der Ende van de Kunstacademie Minerva. Verder laat zij zich graag begeleiden door kunstenaars van wie zij nog denkt te kunnen leren en waarmee zij zich verder kan ontwikkelen. Zo trok zij een tiental jaar op met de schilder en beeldhouwer Klaas van Dijk, oud lid van De Ploeg, van wie zij schilderlessen kreeg. Zwanny zegt over haar werk dat zij hierin steeds meer een verstilde sfeer tracht te scheppen.

adminRust, Ruimte en Verstilling