Expositie Landschap V

2 nov. (opening) t/m 21 dec. 2014 

Leen Kaldenberg – schilderijen, tempera

“Ik wil met minimale middelen de kwaliteiten van het Noord-Nederlandse landschap treffen.”

De schilderwerken van Leen Kaldenberg geven de elementen weer die het landschap ons geeft. Staande op de klei in Noord-Groningen betekent dat heel veel land, licht en lucht. Leen woont en werkt in Leermens, een wierdedorp op het Groninger Hooge Land.

Hetty Boogholt – schilderijen, olieverf

Hetty Boogholt (1955, Bierum) woont en werkt in Garmerwolde,in de provincie Groningen. Zij is geboren en getogen op de Groninger klei vlak bij de Bocht van Watum. Haar opleiding schilderen deed zij aan de academie Minerva in Groningen. Land, lucht en water zijn haar belangrijkste inspiratiebron. Die werkelijkheid van dat landschap heeft zij nodig, die moet ze eerst zien en doorvoelen en daarna kan zij in de rust van haar atelier die indrukken verwerken tot een beeld met een nieuw soort werkelijkheid.

In feite is het schilderij een herschepping van het geziene en gevoelde landschap. Daardoor is haar werk niet objectief realistisch, wel figuratief en legt zij de nadruk op de sfeer.

Zij is o.a. opzoek naar de stilte, het licht, het ongerepte en het oneindige in dat landschap. Het schilderen biedt haar de mogelijkheid om de werkelijkheid naar haar hand te zetten.

Je denkt als toeschouwer te weten welke plek te zien is, het is echter haar eigen interpretatie. De door haar gebruikte technieken zijn met name olieverf, acrylverf en fotografie.

Recente exposities:

2014 Molen Adam Delfzijl
2014 Pictura Groningen
2014 Kerk Wittewierum Wittewierum
2014 Art Carnivale Steendam
2014 Kleurrijk Hellendoorn Hellendoorn
2013 Kunstlievend Genootschap Pictura Groningen
2013 Jacobuskerk Feerwerd
2013 Galerie Kés Art Appingedam
2012 Kunst in Winsum Winsum
2012 Kloosterkerk Ten Boer
2012 Wadden Art Zeerijp
2012 “rondom de kerk” Bergen

 

Hanna van Wel – schilderijen, acrylverf

2014-09-28 Foto van Well FullSizeRender 2014-09-28 Foto van Well IMG_1315

Als kind was Hanna al vaak aan het tekenen, vond het leuk om te doen en volgde vanaf haar 16e regelmatig cursussen. Er ging een wereld voor haar open toen ze rond haar 25e de avond opleiding LO tekenen volgde. Ze was leergierig en wilde alles proberen en leren omtrent tekenen en schilderen. Haar aandacht is steeds meer naar schilderen en werken met kleur uitgegaan. Ze heeft een realistische schilderstijl met een levendige losse toets. Ze laat zich de laatste jaren steeds weer inspireren door de natuur; in de landschappen die ze schildert vormen ruimte licht en kleur een grote rol.

Naast haar werk als creatief therapeute geeft ze regelmatig schilderlessen, bij voorkeur buiten en anders in haar atelier in Woltersum.

http://artmaker.nl/

 

Gerrit de Vries – foto’s

Gerrit de Vries is opgegroeid in Winsum (Gn). Zijn huidige woonplaats is Warffum. Vanaf zijn jeugdjaren was Gerrit vooral actief met tekenen en schilderen. In de periode zomer 1977- voorjaar 1978 was hij in de gelegenheid om lessen in etsen en modeltekenen te volgen aan de Haagse “Vrije (Kunst) Academie Psychopolis”. Daarna heeft hij zich in de periode 1980-1987 verder grafisch ontwikkeld aan het Grafisch Centrum in Groningen.

Zo rond 1979 groeide zijn belangstelling voor de fotografie en kocht hij in dat jaar zijn eerste analoge kleinbeeldcamera, later gevolgd door een 6×6 Rolleiflex. Deze antieke Rolleiflex was niet voorzien van enig bedieningsgemak. Alles moest handmatig worden ingesteld en dat vereist fotografische basiskennis. Een deel van die kennis werd uit boeken gehaald en verder door veel te experimenteren. In 1983 nam hij deel aan een fotoworkshop in het wondermooie Midwesten van de USA, geïnspireerd door het werk van de fotograaf Ansel Adams. Een aantal jaren geleden heeft hij een cursus “Available Light fotografie” gevolgd aan de fotografieschool van het Kunstencentrum Groningen bij Robert Mulder.

Gerrit zijn grote voorbeelden zijn o.a. de fotografen: Ansel Adams en Ernst Haas. Door het werken met de grafische druktechniek etsen is er interesse en een voorliefde voor het Claire Obscure ontstaan. Er ontstond een groeiende bewondering voor het toepassen van licht met name door Rembrandt. De landschapsfotografie van Gerrit wordt vergeleken met de sfeer van 17 eeuwse landschapschilders, zoals Jacob van Ruisdael. Verder zijn sommige Ploegschilders een bron van inspiratie. Deze mix van invloeden is bepalend voor het fotowerk dat Gerrit momenteel maakt. De basis voor Gerrit zijn fotografie is het werken met licht.

Kenmerkend in zijn foto’s is veelal een lichte baan aan de horizon. De foto’s zijn in de vrije natuur gemaakt (in RAW- formaat) en thuis minimaal gecorrigeerd op de computer. Met zijn fotowerk is Gerrit een aantal keren in de prijzen gevallen. In de jaren ’80 een eervolle vermelding bij een fotowedstrijd van de Prins Bernhardhoeve Zuidlaren. Een 2e prijs bij een fotowedstrijd door Technisch adviesbureau “Verhaar Uniad”. In 2009 de 1ste prijs bij het “Groninger Landschap”.

Gerrit is een vrije tijd fotograaf en exposeert zijn werk zo nu en dan op uitnodiging. De oplage van de afdrukken worden zeer beperkt gehouden. Van het getoonde fotowerk is in 2010 een aantal foto’s aangekocht door het Ministerie van Justitie en hangt op een prominente plaats in “de Oostvaarderskliniek” te Almere.

Informatie kunt u verkrijgen bij:
Gerrit de Vries,
Helpman 35
9989 ET Warffum
Telefoon: 0595 – 42 21 42
http://www.gerritdevries.eu/

Annet Hiltermann – schilderijen, acrylverf

Annet Hiltermann werd geboren in Best in 1949. Ze  woont nu in Groningen. Voltooide haar opleiding schilderen aan Kunstacademie Minerva te Groningen in 1982 bij Piet Pijn. In aansluiting daarop vertrok ze naar Nieuw-Zeeland, woonde daar een jaar lang in een tentje en schilderde het landschap, en plein air. Sindsdien heeft ze niet opnieuw een zo verre en langdurige reis ondernomen, maar schildert ze landschap naar waarneming binnen Europa, tijdens kampeerperiodes van enkele weken in voorjaar, zomer en herfst. In eigen land beperkten haar activiteiten zich vooralsnog tot het paradijselijke Terschelling.

http://annethiltermann.nl/

adminExpositie Landschap V