Expositie Artcetera in de Molen

22  november t/m 2 januari 2016

Sietske Bosma

Patronen van herinnering

Een schilderij van Vuillard (1896-1940) bracht de kunstenaar terug naar haar kindertijd. Vuillard schilderde ‘De Jurk’ en zij herkende in zijn werk dezelfde sfeer uit haar verleden: het naaiatelier waar ze als kind altijd in de weer was met stoffen en patronen. In haar kunst vertaalt ze dit naar sferische beelden met een figuratief karakter waarin decoratieve elementen een grote rol spelen. De mens is een constante factor in al zijn hoedanigheden en kwetsbaarheid. De beeldtaal van de kunstenaar is het patroon en de ambachtelijke rituelen van de grafiekwerkplaats zijn inwisselbaar met haar bezigheden uit een vroeg verleden.
Sietske Bosma geeft de traditionele linosneden een nieuwe impuls door het experiment aan te gaan. Wanneer het proces van drukken klaar is bewerkt ze de voorstelling door tekenen, schilderen en gebruik van applicaties. Hierdoor krijgt het werk een bijzonder uiterlijk dat zich niet onmiddellijk laat herkennen als grafiek. In 2007 won ze de Allianz Grafiekprijs.


Ans van Genderen

De onveranderlijke bron

Een deltagebied is prachtig om in te wonen. Grote rivieren stromen naar zee en wad. De spiegeling van water doet de lucht oplichten. Helder lijkt hier alles, fris, groen, wit en blauw.
De liefde voor dit gebied heeft mij strijdbaar gemaakt. Het besef dat wat naar de delta stroomt niet kan worden geselecteerd. Teveel water kan je kanaliseren, verontreiniging niet. De wind uit zee blaast vuile lucht het land in, maar het komt soms net zo hard terug. Voor water en lucht bestaan geen grenzen. ‘Onze’ wereld wordt overal gekwetst door de mens, zelfbenoemde rentmeester van God op aarde, die denkt dat de natuur oneindig is, maakbaar en te gebruiken voor zijn eigen gewin. Als de natuur terug slaat zijn mensen echter niet meer dan dauwdruppels in de wind.
Vanuit dit besef ontstaat veel van mijn werk. Niet door de gevolgen weer te geven, maar de verwarrende rol van de mens temidden van schoonheid.

Anja Knoopers

Een lichaam in beweging heeft voor mij altijd iets fascinerends gehad. Dat ik naast kunstenaar tevens fysiotherapeut ben is dan ook niet vreemd. Al op jonge leeftijd ging ik met mijn oudere zus mee naar klassieke balletstukken als Romeo en Julia, Giselle e.a. van het Nationale Ballet alwaar ik meegevoerd werd met al dat moois wat ik op het toneel zag.

Later toen ikzelf naast klassiek ook jazz en moderne dans beoefende raakte ik door de moderne balletstukken van Jiří Kylián en Anna Theresa de Keersmaeker geboeid. De draaiende, wringende, springende, rennende dansers laten bewegingen zien die je niet voor mogelijk houdt en waarbij het lichaam telkens uit zijn alledaagse context gehaald wordt. Dat je tijdens een voorstelling meermaals niet kunt overzien wat er allemaal gebeurd maakt het boeiend voor mij. Datzelfde beeld wil ik in mijn eigen werk creëren. De dans gebruik ik daarbij veelal als inspiratiebron maar ook de sport-en skatewereld haal ik beelden voor mijn werk.Een andere grote inspirator is tevens de postmodernistische schilder David Salle. In zijn werk creëert hij een chaotische wereld waarbij hij de toeschouwer uitnodigt tot een oneindige reeks interpretaties van zijn werk.

Een soortgelijke, ogenschijnlijke chaos probeer ik in mijn werk te creëren . Dit doe ik door stills van bewegingen zowel als vlakke afbeeldingen maar ook als plastische afbeeldingen door elkaar heen te plaatsen. Het zijn transparante lagen waarbij ik houtsneden combineer met gemengde technieken. Ze gaan een verbinding met elkaar aan en laten een beeld zien dat niet in 1 keer te overzien is. Door te focussen kun je pas goed zien wat er gebeurd. De toeschouwer wordt daardoor uitgenodigd vanuit zijn eigen belevingswereld een eigen interpretatie aan mijn werk te geven.


Alice Koopmans

 Inspiratie werk Rusland.

Afgestudeerd aan Academie Minerva in 2007, daarnaast werkzaam als jeugdarts. De inspiratie komt voort uit haar verbondenheid met de natuur. Tijdens de werkreizen naar Rusland en het zich verdiepen in hun cultuur viel de grote plek op die de datsja’s innemen in het hart van de Rus. Op het platteland fotografeerde ze de romantische huisjes met tuintjes, helaas voor een groot deel in verschillende stadia van verval. Ze inspireerden haar tot het maken van een serie tekeningen in gemengde technieken.
Ook de zeer bekende Russische film; “Als de kraanvogels over vliegen” raakte aan haar liefde voor deze vogels. Al jaren observeert ze de trek van de kraanvogels door Noord-Frankrijk en verbeeldt deze in schilderijen.

Anja Nutters

Anja Nutters bouwt objecten en installaties van dagelijkse gebruiksvoorwerpen, zoals wasknijpers of rolletjes plakband. Kunstwerken waar je door heen kan lopen en die je mag aanraken. Of ze schildert met acrylverf landschappelijke uitzichten, waarbij figuratie en abstractie hand in hand gaan. Ter loops gevonden afbeeldingen zijn vaak de aanleiding om te starten, waarna de fantasie de vrije loop neemt. Opvallend is het kleurgebruik en het werken in lagen over elkaar. In haar kunstwerken maakt ze gedachten zichtbaar. Ze maakt een voorstelling van een idee, een denkpatroon. De op zich onzichtbare gedachte wordt tastbaar. Het kunstwerk is een uitnodiging om hardop te gaan denken. Haar doel is een verandering in het alledaagse denken en doen te veroorzaken. Het kunstwerk geeft enkel een richting aan in de hoop invloed uit te oefenen op keuzes van de beschouwer. Een spel van waarnemen, denken en doen. Anja Nutters is lid van een werkgroep die de stad Groningen in al haar facetten toegankelijk wil laten zijn voor doven. Het ‘doof zijn’ wordt in beeld gebracht bij culturele activiteiten. De kennis van het publiek over verschillende communicatievormen wil ze daarmee vergroten. Daarnaast is zij docent kunst en cultuur in het Speciaal Voortgezet Onderwijs aan Doven en curator bij het Internationaal Klompenmuseum te Eelde.

Maria Visser

Maria Visser werd geboren en groeide op in Haarlem. Ze maakte al vroeg kennis met beeldende kunst omdat een oom en een nicht die ook in die stad woonden, professionele kunstenaars waren. Als kind hielp ze al mee met het inrichten van exposities.
Na de middelbare school ging ze studeren aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Na 1½ jaar trouwde ze en ging reizen. Ze woonde in Israël en in de V.S. Terug in Nederland werkte ze als docent tekenen, Engels en Nederlands als tweede taal. Net als de andere leden van Artcetera studeerde ze aan de deeltijdopleiding van Academie Minerva in Groningen en werd in 2007 Bachelor of Arts. In haar werk spelen mensen een belangrijke rol. De veranderingen in mensen en hun omgeving boeien haar, met name de verstandhouding tussen de generaties. De laatste tijd is het landschap steeds vaker het onderwerp waarin zij zich verdiept.

 

 

 

 

 

 

adminExpositie Artcetera in de Molen