Expositie Drukwerk & meer

20  september t/m 15 november 2015

Titia Beukema

Ik teken, schilder en maak grafiek. Mijn inspiratie komt uit de stad waar ik ben opgegroeid, Groningen en omgeving. Ik word aangetrokken door “toevallige” stillevens. Dit kan gebeuren door een bepaalde compositie, kleur, sfeer of lichtval. Mijn onderwerpen zijn: interieurs, stadsgezichten, kerken, havens en landschappen.

Wijke van der Bij

Mijn houtsneden (in reductietechniek) hebben meestal een architectonisch onderwerp. Het zijn vaak oude gebouwen, zij oefenen een bepaalde aantrekkingskracht op mij uit. Er worden nergens menselijke figuren afgebeeld, maar de architectonische structuren en bouwwerken zijn de sporen die de mens heeft achtergelaten. Net zoals in het hout waar na verloop van tijd ringen en nerven ontstaan, laat de geschiedenis zijn sporen na in oude stenen en planken. De houtsneden bestaan uit series waarbij de prenten altijd voortkomen uit een reactie op het er aan voorafgaande werk. Ik ben een hele poos bezig geweest met details van middeleeuwse kerken, zoals ramen, ornamenten, muurpartijen. In 2013 ben ik begonnen met een nieuwe serie; oude vervallen schuren. Een aantal van de schuren die ik gemaakt heb zijn inmiddels al weer afgebroken. Ik wil graag de schoonheid van verval laten zien.

Anja Knoopers

Een lichaam in beweging heeft voor mij altijd iets fascinerends gehad. Dat ik naast kunstenaar tevens fysiotherapeut ben is dan ook niet vreemd. Al op jonge leeftijd ging ik met mijn oudere zus mee naar klassieke balletstukken als Romeo en Julia, Giselle e.a. van het Nationale Ballet alwaar ik meegevoerd werd met al dat moois wat ik op het toneel zag.

Later toen ikzelf naast klassiek ook jazz en moderne dans beoefende raakte ik door de moderne balletstukken van Jiří Kylián en Anna Theresa de Keersmaeker geboeid. De draaiende, wringende, springende, rennende dansers laten bewegingen zien die je niet voor mogelijk houdt en waarbij het lichaam telkens uit zijn alledaagse context gehaald wordt. Dat je tijdens een voorstelling meermaals niet kunt overzien wat er allemaal gebeurd maakt het boeiend voor mij. Datzelfde beeld wil ik in mijn eigen werk creëren. De dans gebruik ik daarbij veelal als inspiratiebron maar ook de sport-en skatewereld haal ik beelden voor mijn werk.Een andere grote inspirator is tevens de postmodernistische schilder David Salle. In zijn werk creëert hij een chaotische wereld waarbij hij de toeschouwer uitnodigt tot een oneindige reeks interpretaties van zijn werk.

Een soortgelijke, ogenschijnlijke chaos probeer ik in mijn werk te creëren . Dit doe ik door stills van bewegingen zowel als vlakke afbeeldingen maar ook als plastische afbeeldingen door elkaar heen te plaatsen. Het zijn transparante lagen waarbij ik houtsneden combineer met gemengde technieken. Ze gaan een verbinding met elkaar aan en laten een beeld zien dat niet in 1 keer te overzien is. Door te focussen kun je pas goed zien wat er gebeurd. De toeschouwer wordt daardoor uitgenodigd vanuit zijn eigen belevingswereld een eigen interpretatie aan mijn werk te geven.

Marjatta Ranta-Iso

Marjatta Ranta-Iso woont vanaf 1978 in Nederland en volgde haar opleiding aan Academie Minerva in Groningen. Ze is gespecialiseerd in houtsneden, tekent en schildert en maakt objecten en installaties. Kenmerkend voor haar werk is dat het lucht en licht ademt. Dat weet ze op te roepen door het geraffineerd spelen met licht en schaduw, met weerspiegelingen en atmosferisch perspektief.

Haar belangrijkste inspiratiebron is de natuur. Ze groeide op in Karelië, een gebied ten zuidoosten van Finland met grote meren en uitgestrekte wouden. In Nederland wordt ze eveneens aangetrokken tot de stille mooie plekken. Die prikkelen haar telkens weer om nieuwe houtsneden te maken. Naast haar tweedimensionaal werk maakt de beeldend kunstenaar objecten en installaties. Ze gebruikt hiervoor materialen uit de natuur, zoals stenen, schelpen, zand of as.

 

Aldrik Salverda 

Een houtsnede maken is voor mij een manier om mijn hoofd vrij te maken. Om beperkingen weg te nemen. Om mijn gevoelens, mijn gedachten te ont-hullen. Mijn inspiratie vind ik in het landschap om mij heen: de Veenkolonien, in oude grotschilderingen.
Met gutsen, vijlen, raspen probeer ik het oppervlak van het hout aan te tasten. Ik maak lijnen, structuren, vlakken, die in transparante lagen over elkaar worden gedrukt.

Naast houtsnedes maak ik litho’s, zeefdrukken, carborundumdruk, tekeningen, schilderijen, installaties.

Marjolein Terwindt – Wetterrauw

Ik ben hoogdrukker en maak vooral houtsneden.
Mijn prenten zijn meestal figuratief en gaan over dingen, dieren, plekken en gebeurtenissen die waardevol voor me zijn.

De houtsnede
Een houtsnede is een afdruk van een houten plaat waarvan een soort stempel gemaakt is door delen met gutsen en messen lager te maken.
Die plaat wordt ingerold met drukinkt en afgedrukt op papier.
De houtsnede is de oudste druktechniek; een simpel principe met ontzettend veel mogelijkheden.
Ik ben verslaafd aan deze techniek vanwege de afwisseling tussen creativiteit en het productieproces. Het hout geeft een eigen handschrift aan mijn ontwerpen doordat de gesneden lijnen een weerbarstig karakter krijgen en de nerven zichtbaar zijn in de afdruk.
Mijn prenten zijn meestal figuratief, soms abstraheer ik het beeld, maar het blijft herkenbaar.
De basis voor een nieuwe prent is altijd een tekening.
Ik teken net zo lang tot ik de vorm in mijn vingers heb.
De onderwerpen zijn dingen, dieren, planten, plekken die ik goed ken.
De spullen voor de stillevens bijvoorbeeld komen uit mijn kast, het zijn dingen die ik gebruik en vaak in mijn handen heb.
Ik kies mijn onderwerpen om hun kleur, vorm, lijnen of wat het dan ook is dat me op dat moment treft.
Tijdens het proces van afbeelden gebeurt er iets extra’s; de draai die de drukvorm aan mijn ontwerp zal geven is nooit helemaal te voorspellen.
In VRIJDAG, voorheen Centrum van de Kunsten in de Walstraat in Groningen geef ik cursussen houtdrukken aan volwassenen. Voor kinderen zijn er regelmatig druk-activiteiten in de kinderwerkplaats van VRIJDAG.

Antje Veldstra

Het is de tweede keer dat ik in Molen Adam Delfzijl exposeer. De houtdrukken die ik deze keer toon heb ik speciaal voor de locatie gekozen. Molens, een windmolen in de verte, een dijk, de toestand tussen eb en vloed, een vlak landschap waar de stilte overheerst, water en strand, enz. De techniek waarin ik werk is de reductie houtdruk (bois perdu) waarbij er steeds meer hout verdwijnt zodat er op het laatst bijna niets meer van de oorspronkelijke plaat over is.

Doorgaans houd ik me geruime tijd bezig met een bepaald thema. Op dit moment is het onderwerp mijn geboorteplaats Hindeloopen. In diverse technieken, waaronder het schrijven  van een min of meer historisch verhaal, verwerk ik mijn eigen geschiedenis, deels in de taal die daarbij hoort. Dit project is een ding op zich en kan nog niet getoond worden.

 

Jan-Erik Wedholm

Zo lang ik me kan herinneren heb ik bossen en binnenruimtes getekend. Sfeer, dynamiek, leven en vergankelijkheid broederlijk naast elkaar, dat zijn mijn thema´s. Met afbeelden heeft het niet zoveel te maken, wel met motoriek, de huid van het werk en de helderheid van de houtsnede.

Een meer uitgebreide versie vindt u hieronder.

Zo lang als ik me kan herinneren heb ik bossen getekend. De sfeer, de dynamiek, leven en vergankelijkheid broederlijk naast elkaar, dat is wat ik teken. Later zijn daar andere thema’s bijgekomen; binnenruimten en verhalen. Eigenlijk is het steeds hetzelfde thema; hoe breng ik het avontuur dat beeldend onderzoek heet tot een goed einde in het spanningsveld tussen beeld en onderwerp. Met afbeelden heeft het niet zoveel te maken wel met motoriek, huid van het werk en vooral sfeer.

Ik heb me laten inspireren door het werk van grote schilders als Breugel, Ruisdael, Seghers, Friedrich uit de 17e en 19e eeuw, door expressionisten uit het begin van de 20e eeuw. Soms zijn ze letterlijk het vertrekpunt voor mijn tekeningen. Het materiaal waar mee ik werk, verschillende papiersoorten, klei en Oost-Indische inkt, vaak gecombineerd met krijt bepalen voor een groot deel het beeld.

 

 

 

 

adminExpositie Drukwerk & meer