Expositie “dierbaar”

       1 maart (opening) t/m 26 april 2015

 

Robin d’Arcy Shillcock – schilderijen en tekeningen

“Elke tekening begint met een emotie, een ervaring, een observatie, een gedachte, een mogelijkheid.”

De getekende lijn verbindt dichtbij met veraf, mijzelf met de fysieke wereld. Mijn wandelingen met het schetsboek onder de arm verschaffen me een rijkdom aan ontmoetingen die in herinnering nog lang nagloeien. Het tekenen is dan een respons op het onmiskenbare genoegen van het waarnemen, van het aan den lijve ondervinden van de wereld, van het buiten zijn.

Ik teken en schilder om het voortschrijden van de tijd te vertragen, om te kunnen zeggen: Kijk, dit was een moment dat ik niet wilde vergeten. Elk schilderij is een hommage aan markante individuen (zowel mens als dier) die ik ergens onderweg ontmoette.

Robin d’Arcy Shillcock is internationaal werkzaam als kunstenaar, organisator van kunstprojecten en exposities, en ook als schrijver van boeken waarin kunst en reizen centraal staan. Zijn werk is opgenomen in museale, particuliere en bedrijfscollecties in acht landen. Zijn boeken verschenen in vier talen.

robin-darcy-shillcock.com

 

Jitty Wildeman – etsen

Etsen was een van mijn keuzevakken aan de kunstacademie Minerva, (1981/86). Sinds 2006 ben ik weer actief gaan etsen via een opfriscursus aan het grafisch centrum in Groningen. Het mooie van etsen is dat je van één tekening meerdere afdrukken kunt maken. Bovendien heeft een ets een warmere uitstraling dan een pentekening.

Al vanaf de kunstacademie maak ik ‘dierenportretten’. Regelmatig gingen wij met de klas naar de dierentuin in Emmen om studies te maken van dieren. Het Thema ‘Dieren’ past dus helemaal bij mij.

Vanaf 2007 ben ik o.a. bezig met een serie kattenportretten; het moeten er 100 worden, en inmiddels heb ik 61! Speciaal voor deze expositie heb ik de Abessijnse hoornraaf geëtst. Deze vreemde vogel zag ik vorig jaar in de Apenheul in Apeldoorn.

jittiewildeman

 

Ursula Duin – schilderijen en pentekeningen

Grote liefde voor vogels, vissen, vreemde beesten, stillevens en alles wat stapelbaar is.Houdt van vervreemding in de afbeelding.

Het is een heerlijkheid om snelle tekeningen te maken, liefst met fineliners en markers. Datgene wat  boeiend is en kleur nodig heeft wordt uitgewerkt in olieverf. De drager van het werk is bij voorkeur paneel en meestal zonder lijst. Wel wordt er een redelijk hoog raamwerk achter gemaakt, zodat het werk hoger op de muur komt te hangen. Ursula Duin (1966), opgegroeid in Hilversum. In 1984 begonnen aan de SOL in Utrecht om opgeleid te worden tot docent beeldende vakken tekenen en handvaardigheid.  Voltooid in Groningen aan de Ubbo Emmius. Aansluitend aan de opleiding 12 jaar het vak uitgeoefend aan het Ommelander College. Rond 2005 lessen gevolgd bij Epko Cordel om meer te leren over het werken met olieverf.

dune-art.nl

 

Lammert Joustra – beelden

De beelden van Lammert zijn herkenbaar en handzaam (klein plastiek). Het onderwerp mens en dier boeit hem al jaren.

Volgens Lammert moet een beeld rondom interessant zijn en niet alleen frontaal. Lammert maakt vaak ter plaatse zijn beelden. Hij heeft hij een snelle stijl van werken ontwikkeld, net zoals in zijn tekeningen en schilderijen. Door buiten te werken en te boetseren, bijvoorbeeld naast een weiland met Friese paarden of in een varkensstal, krijgt zijn werk directe spanning. Hij probeert met zijn gevoel voor vorm en plasticiteit op sfeervolle manier uitdrukking te geven aan wat hij ziet als essentie.

adminExpositie “dierbaar”